Z-BOLT Kft.
Szolgáltató és Sportcentrum
 
Dátum: 2018.05.27.
Menü
Kapcsolat
Z-Bolt Kft.
7900 Szigetvár, József Attila u. 51.
tel/fax 73/344-200
z-bolt@t-online.hu
Login
Név:
Jelszó:
Belép
Regisztrál
Impala lőszerek/ Impala ammunitions látogatók: 12720  Nyomtatható
Aloldalak
Az IMPALA lőszerek magyarországi importőre a Z-Bolt Kft
Legfrissebb hírek
Impala lőszerek ballisztikai adatai
Saját és mások vadászati tapasztalatai az Impalával
Impala videók
Impala Club

Fõbb jellemzõi:

  • Rendkívüli kezdõsebesség
  • Kiváló találati pontosság
  • Nagy átütõerõ és ölõhatás
  • Fantasztikusan lapos röppálya
  • A húst nem roncsolja
  • Az Impala lõszerek a világon egyedülálló kialakítású lövedékkel vannak felszerelve

További tulajdonságok:

 • A zseniális tervezésnak köszönhetõen Impala lövedékkel a fegyver hátralökése még nagyobb kaliberek alkalmazása esetén is igen csekély.
 • A vadhúst nem roncsolja, nem okoz sötét bevérzéseket.
 • Nem deformálódik, nincs tömegvesztése, nem nyílik meg, ezáltal képes a vad testében körkörös lökéshullámokat létrehozni és ezzel a vad gyors kimúlását okozni.
 • Energialeadása egyenletes, a lövedék hosszú, hegyes orr-részének köszönhetõen a testben rezgõ és körkörös mozgásokat végez, ami által kellõ nagyságú sebcsatornát vág.
 • Szinte mindig van kimeneti nyílás, és ezáltal található bõ vércsapa.
 • Anyaga olyan rézötvözet, ami a csövet nem károsítja, hús- és környezetkímélõ.
 • Léptezik speciális hajtásra kifejlesztett lövedék is, amely 200 m-ig minden csülkös vadra hatásos, ám energiája e távolság felett rohamosan csökken, így a horizontra leadott véletlen vagy meggondolatlan lövés esetén a súlyos vagy halálos baleset bekövetkezésének lehetõsége minimálisra csökken.

Ballisztikai táblázat: Letöltés

Árlista: Letöltés

Az Impala

Az Impala, latin nevén Aepyceros melampus, az Emlõsök osztályába, Párosujjú patások rendjébe és a Tülkös szarvúak családjába tartozik. Természetes élõhelye Dél-Afrika északkeleti része, Angola, dél-Zaire, Ruanda, Uganda, Kenya, Tanzánia, Namíbia, Botswana és Zimbabwe. Kecses testfelépítésû, fürge mozgású állat. A hímek 45–91,7 cm-es lant alakú, jellegzetes szarvat viselnek. Színük vörösesbarna. A nõstények 15–100 fõs csordákban élnek. A ragadozók elõl hatalmas, 9 m hosszú és akár 3 m magas ugrásokkal szökellnek el. Az egész csorda ezt egyszerre teszi, ezzel nagyon eredményesen képesek megzavarni a ragadozókat. Fõ táplálékukat, a füveket, leveleket legelészve szedik össze. Az Impala kérõdzõ állat. Átlagos testtömege 75 kg. Éjjel és nappal egyaránt aktívak.

Jóformán ez minden, amit az Impaláról, mint állatról tudok. Az alábbiakban nem errõl a nemes vadról kívánok írni. Valami egészen másról. Ez viszont, nem csak nevében, de némely tulajdonságában is hasonlít hozzá. Az Impala, amelyet bemutatok röviden a következõ mondatokkal jellemezhetõ. Villámgyors. Halálpontos. Kíméletlenül öl, mint egy Terminátor. Nos, milyen Impala is ez? Tehetik fel jogosan a kérdést.

Nem csigázva tovább a türelmüket, az Impaláról elnevezett lövedékrõl szeretném elmondani vadászati tapasztalataimat. Németországban, Nürnbergben az IWA Nemzetközi Kereskedõi Kiállításon találkoztam elõször ezzel a furcsa kinézetû lövedéktípussal

Mivel nem kedveltem a monoblokkos, egy tömbbõl készült úgynevezett monolitikus lövedékeket, az elsõ találkozásra bármennyire is tetszett a formája, nem vásároltam. Kellett még egy év, mire rászántam magamat hogy kipróbáljam. Nagyon jókat hallottam róla a kereskedõnél. Az antilopoktól az oroszlánon át a kafferbivalyig, mindenrõl volt dokumentáló fotó, bizonyítva kiválóságát.

Egyébként manapság sokféle monolitikus lövedéktípus létezik. Néhányat megemlítenék közülük. Ilyen rézötvözetekbõl készült lövedékek a KJG, a DPA, ABC, HDB, Barnes, Lapua Naturalis, RWS Bionic, Rhino, Privi Partizan, Untermas, Meny SFS, Jaguar. Mindegyikrõl lehetne írni, mindegyik megér egy misét, mindegyik kiváló a maga nemében. Most azonban csak az Impalát szeretném bemutatni.

Az Impala lövedéket Kobus Du Plessis ballisztikai szakértõ fejlesztette ki Dél-Afrikában. Célja az volt, hogy olyan lövedéket konstruáljon, amely a vadhúst kevésbé roncsolja, nem hoz létre nagy sötét bevérzéseket távol a sebcsatornától. Kisebb tömegû, nagyobb sebességû legyen, és ezáltal lapos röppályát biztosítson. A vadtesten hatoljon át és eközben hozzon létre erõs sokkhullámokat. A tüdõlövés esetén érvényesüljön a Ventury-effektus. A kis kimeneti nyíláson át a lövedék szívó hatására létrejövõ dekompresszió miatt a tüdõ összeesik.

2001-ben kerültek bemutatásra az afrikai nagyvadak vadászatához kifejlesztett Impala lövedékek, amelyek nagy sikert arattak. Lõttek vele .375-ös kaliberrel kudubikát 390 m-rõl, elandbikát 308-as kaliberrel 246 lépésrõl, amely tûzbe rogyott. Sokáig lehetne még sorolni a dokumentált lövések hosszú sorát.

Az Impala lövedékeket 30 féle kaliberben gyártják. A lövedékek tömege 35 grs-tõl 370 grs-ig (2,27 g-tól a 24 g-osig) van jelenleg. A .222 kalibertõl az .500 Jeffery-ig széles a választék. Mivel a lövedékek CNC megmunkálással egyenként készülnek, ezért nem olcsók. Anyaguk 57% Cu, 40% Zn és 3% Pb ötvözetébõl áll. Manapság pont ezen fémek árai emelkedtek többször is a világpiacon, maguk után vonva egyébként minden lõszer árának emelkedését. Bõvebb információt az érdeklõdõk a www.impalabullets.co.za internet elérhetõségen kaphatnak.

Európai képviselete Ausztriában van az Impalának. Ez az Impala Europa. Ausztriában többek között a Kettner, Németországban a Frankónia forgalmazza, valamint több ausztriai, szlovák, cseh eladója is van. Magyarországon a Z-Bolt Kft. Szigetvár, József Attila u. 51. sz. alatti boltjában (tel./fax: 06-73-344-200, z-bolt@t-online.hu), illetve Budapesten a XVIII. kerületben a Nagykörösi út 24/A, Seeland Vadászáruházban kapható (tel./fax: 291-8889, vadaszaruhaz@entemet.hu).

Európában a forgalmazók fõleg lövedékeket árulnak, mivel más országokban a lõszerek házi töltése engedélyezett. 2005-tõl komplett, gyárilag szerelt töltények is kaphatók. Pisztoly és revolver lövedékeket is megtalálhatóak az Impala palettáján 9 mm Luger, .38 SpI, .357 Magnum, .44Magn., .45ACP, .45 Long Colt kaliberekhez.

Az Impala lövedék nagyon lenyûgözõ látványt nyújt. A mag rendkívüli módon elhegyesedik, a hegyes kúp alatt vágóél helyezkedik el, a mag hátsó részén pedig több, szám szerint 5 db „gyûrû" és közte barázda található. Ezeknek jelentõs szerepe van a lövedék fegyvercsõben való haladása, súrlódása, tömítése terén. A rovátkák-gyûrûk rendkívül jól zárnak. Ezért javasolják házi töltések esetén, hogy némely kalibernél legalább egy gyûrû legyen kint a hüvelybõl, nehogy túlságosan nagy legyen a gáznyomással szembeni ellenállás. Más monolitikus lövedékekkel összehasonlítva, a barázdáknak és gyûrûknek köszönhetõen, kisebb gáznyomás mellett is jóval nagyobb sebesség érhetõ el az Impala lövedékekkel.

A vad testébe jutva a lövedék energialeadása eltér a megszokott expanzív, ólomhegyû lövedékekétõl. Ez utóbbiak gyorsan felgombásodnak a kaliber 1,5–2 szeresére, majd leadják az energiájuk nagy részét és a maradványtest, ha képes és marad még kellõ tömege, energialeadás nélkül átüti a vad testét. Az Impala, másként viselkedik. A lövedék egyben marad, nincs tömeg vesztése. Energialeadása hosszasan történik a sebcsatornában haladva. Becsapódás után lassulva a hegyes mag elkezd rezegni fel-le, majd fordulatokat végez, így halad végig a testen.

Az Impala-maggal töltött patronokat lõve még a nagyobb kaliberû fegyverek hátralökése is sokkal szerényebb, köszönhetõen a kisebb lövedéktömegnek. A magok rendkívül precízek, így találati pontosságuk szenzációs. 300 m feletti lövésekre viszont nem alkalmas, mert a kis tömegénél fogva energiaszintje rohamosan csökken. 300 m-en belül viszont tökéletesen megfelel a vadászati célokra.

Pont ezt a tulajdonságát használja ki legújabb fejlesztésû .308-as kaliberhez gyártott tompa kúpos Impala lövedék. Hegyes csúcsát elhagyták és tömegét 5,8 g-ra csökkentették. A lövedék kezdõsebessége 1070 m/s lett. Figyelembe véve a 10-12" drall csõ huzagolását a .308-asnak 200 m-ig szinte ugyanolyan ballisztikát tud produkálni, mint a nehezebb 8,4 g-os lövedék. A puska semmit sem rúg vissza. Iszonyatosan gyors ez az 5,8 g-os Impala lövedék, hajtásokban különösen ajánlott, nem kell a rohanó disznó elé tartani a fegyver csövét. 200 m-ig minden csülkös európai vadra hatásos. Viszont kis tömege miatt a lövedék 200 m felett gyorsan fárad, veszít energiájából. Egy esetlegesen véletlenül, szabálytalanul horizont felé leadott lövés balesetveszélye, ezáltal minimálisra csökken.

Sajnos Magyarországon is volt halálos kimenetelû baleset nagy tömegû lövedékkel. Az energiáját például egy 12,7 g-os nem veszíti el egykönnyen. Akár másfél kilométerrel arrébb is halálos balesetet okozhat. De jó lett volna, ha .308-as kaliberû puskával és a hozzá való új fejlesztésû Impala tölténnyel lõtt volna a vadász! Megóvott volna egy életet. Család nem maradt volna apa nélkül. Testvér, testvér nélkül. Barátok barát nélkül.

Nagyon sok jót hallottam, olvastam az Impaláról, ezért úgy gondoltam itt az ideje, hogy én is vadásszak ilyen maggal szerelt tölténnyel. A puding próbája az evés. Sikerült beszereznem kellõ mennyiségû töltényt. Nagy volt az örömöm, de nem sokáig tartott. Találkoztam vadászismerõsökkel, akiknek említettem, hogy milyen lõszert kívánok tesztelni. Közölték, hogy ez nem igazán jó választás volt. Egy osztrák vadászbarátjuk elõször nagyon lelkesedett érte és dicsérte, egy év múlva viszont szidta, mint a bokrot, mert többször nem találta el vele a zergéket. Jobban jártam volna, ha Bames Triple shock lövedékkel szerelt töltényt választok, mert szerintük az a jobb.

A hidegzuhany után magamhoz térve, elsõ dolgom volt, hogy célba lõjek. Óriási meglepetés ért a beharangozottakhoz képest. A .300 Weatherby Magnum puskám fantasztikusan jó szórásképet mutatott. Jóval magasabbra hordta ugyan az Impalát, mint az elõzõleg használt lõszerek lövedékeit, viszont már az elsõ lövések 50 m-rõl összeértek. 100 m-en ugyanez volt a helyzet. Tehát a gyár által leírtakat a gyakorlati lövészet is igazolta. Nagyon- nagyon pontosan lehet vele 100 m-re lõni. Lyukba lyukat. Még nekem is sikerült, pedig nem vagyok nagy céltáblalövõ, csak vadász, akinek néhány cm-es szórás általában nem számít. Szerencsére a vadakon a letális terület nagyobb, mint egy céltábla 10-es átmérõje.

A gyári Inpala lõszer a .300 WBY Magnumból 8,4 g-os lövedékkel szerelve 1100 m!s-os sebességgel indul és 300 m-en az esése 13 cm! Egyszóval lenyûgözõ teljesítmény, és ezt még az Impalát ellenzõk táborában is el kell, hogy ismerjék pozitívumnak.

A magam részérõl midig a nagy tömegû, kisebb sebességû, és lehetõleg minél nagyobb kaliberû fegyvereket részesítettem elõnyben. Ezért nagy izgalommal vártam, hogy az elsõ vadat terítékre hozhassam a 8,4 g-os Impalával. Elõzõleg a. 300 Weatherby Magnum puskámmal 16,2 g-os Bames lövedékkel vadásztam. Brutális roncsoló hatásúak ezek a lövedékek. Csúnya hematómás, sötét bevérzéseket okoznak még a sebcsatornától távolabbra is, pedig nem túl nagy kezdõsebességgel vannak kilõve. õszintén megmondom, nemigen hittem az Impalában. Gyanakvással szemléltem. Túl kevésnek tartottam ahhoz, hogy komolyabb ellenállás esetén elégséges legyen ez a relatíve kis tömeg.

Ma már másként látom. Összevetve az elméletet a gyakorlattal kezdem megérteni a lövedék tervezõjének zsenialitását. Tulajdonképpen az Impala lövedék a hagyományos konstrukciójú, szétesõ típusú és a zárt köpenyes lövedékek között helyezhetõ el hatásmechanizmusát tekintve. Az Impala maga mögött hagyta a brutalitást, szerencsésen magával hozta viszont a zárt köpenyes lövedékekre jellemzõ keresztülhatolási képességet. Közben mégis olyan hatást tud kifejteni a vad testében, ami annak gyors kimúlását okozza.

Sikerült szarvast, vaddisznót, õzbakokat, rókát, aranysakált lõnöm az Impala töltényekkel. Úgy gondolom, hogy a hátam mögött lévõ 30 éves vadászati gyakorlat alapján véleményt tudok alkotni errõl a furcsa kinézetû lövedékrõl.

Elsõ vadászatom ezzel a tölténnyel emlékezetes marad számomra, hiszen nagy érdeklõdéssel vártam a pillanatra, amikor útjára bocsáthatom az Impala lövedéket. Elsõ vad, amelyre a puskámat emeltem egy rókakoma volt. Úgy 150 m-re lehetett a lestõl. Tudtam, hogy a fegyverem nagyon pontosan hord, de azt is tudtam, hogy kissé magasra van belõve. Nem állítottam teljesen vissza a magasságot 100 m-en a megszokott plusz négy cm-re, mivel úgy gondoltam, hogy ha az Impala nem válna be, tudjam használni a brutál 16,2 g-os Barnes-eket is.

Célzás, lövés, a róka eldõlt, mint egy zsák. Hoppá, gondoltam ez kezdetnek nem is rossz! Szerencsére még korán volt, így maradt némi esélyem más vad elejtésére. Nem telt el sok idõ, megjelent egy szarvasünõ. A távolság kb. ugyanaz volt, mint a rókánál. Újabb lövés, a szarvas tûzbe rogyott. No a végén még beválik ez a könnyû, hegyes kis mag!

A lõvilág kezdett múlni. Disznó nem jött, viszont aranysakálok járkáltak föl le a les körül. Nem volt rá tilalmi idõszak és én még nem ejtettem el aranysakált, így elhatároztam, hogy egyet megpróbálok kilõni. Durranás, a sakál eldõlt. Szokás szerint gyors ismétlés, nézem a nádi farkast a céltávcsõben. Látom, hogy feláll, rohan úgy tíz métert, majd ismét eldõlt és többé nem modult. Szerencsére nem kellett újra lõnöm, igaz nem is tudtam volna a rohanó állatot jól megcélozni. Ez igen. Kezdetnek az Impalával ez nem rossz. Három lövés három vad fekszik.

Mivel a sakál lövése után jobb dolgom nem volt, körbetávcsöveztem. Megnéztem a már korábban elejtett vadakat. Láttam, hogy a szarvas hosszú mozdulatlanság után egyszer csak emelgeti a fejét. Tudtam, hogy magas gerinclövést kaphatott. Mivel felkelni, elfutni nem tudott, nem akartam nagy távolságról a fekvõ szarvasba ismételten belelõni, elhatároztam, hogy kegyelemlövést fogok leadni közvetlen közelrõl. Miután a szarvas végleg kimúlt kíváncsi voltam a lövéseim bemeneti és kimeneti nyílásaira a vad testén.

A bemeneti nyílás a képekrõl már ismert jellegzetes formát mutatta. A bemeneti lyuk körül a szõr mintegy 1,5-2 cm-es körben hiányzott. Mintha leborotválták volna. Ez becsapódáskor fellépõ hatalmas nyomás és a vágóél következményeként jelentkezik. A kimeneti nyílások pedig hosszúkásan elnyúltak voltak. Azt sugallták, hogy a lövedék oldalra fordulva tört keresztül a testen és a bõrön. A szarvas felnyitása után meglepett, hogy az Impala lövedék milyen komoly sebcsatornát hagyott maga után. Nem gondoltam volna egy monolitikus lövedékrõl, hogy képes lehet erre.

Feketedõ sötét bevérzések viszont valóban nem voltak. Tehát a hús nem volt agyonroncsolt. A nagy kaliberû lövedékeknél .416, .470 tapasztaltam hasonlót. Ezeknél általában szintén csak egy karakterisztikus sebcsatorna található távoli, sötét bevérzések nélkül.

Következõ vadászati élményem az Impala tölténnyel egy 70 kg körüli vaddisznó terítékre hozatala volt. Egy juharfára épített lesen vártam a nagy eseményt. Ahogy a napkorong lebukott a fák lombjainak takarásába, megindult az erdõ lakóinak esti vacsorára való készülõdése. Neszek, ágreccsenések jelezték, hogy a vadak a táplálék felkutatására indultak. Megélénkült a mozgás az erdõben. Az árulkodó hangok azt súgták, közelednek a disznók. Nem sokkal késõbb megérkeztek a betyárok. Három jól táplált vaddisznó esett neki a szórón levõ kukoricánk. Zeiss céltávcsövemen óvatosan bekapcsoltam a piros világító pontocskát. Megcéloztam az egyik megfelelõen keresztbe fordult disznót és meghúztam Weatherby puskám elsütõbillentyûjét. A disznók a dörrenés után szétrebbentek. Csörtetés a közeli bokrok között, majd néma csöndbe borult a táj. A kellõ idõt kivárva lemásztam a lesrõl és a szórót kezdtem átnézni. A rálövés helyén és a bokrokon, amerre a meglõtt disznó keresztültört, sok vért találtam. Az élénkpiros vérnyomból egyértelmû volt számomra, hogy tüdõlövést kapott.

Követve az erõs vérnyomot hamar rátaláltam, kb. 30 m-t tett meg a rálövés helyétõl. Gyorsan átvizsgáltam a már mozdulatlanul heverõ testet. A rálövés helyén az Impalára jellemzõ a bemeneti nyílás körül szinte borotvált lyuk, míg a másik oldalon a kimeneti nyílás hosszúkás szintén jellemzõ alakzatot mutatott. Ezen keresztül tódult ki a vér, jól látható vércsíkot hagyva az avaron. Erõsen kente a halálvágta közben az útjába kerülõ bokrokat, fákat is. Tehát az Impala jól vizsgázott, a lövedék bõ vérzést okozott.

Igen emlékezetes marad számomra ez a disznóvadászat, ugyanis utolsó erejével felkepesztett egy vízmosásos árok tetejére és ott múlt ki véglegesen szegény pára. Gondoltam lefelé húzni nem lesz nehéz, nem hívok segítséget, boldogulok magam is. A puskát kiürítettem, átkanyarítottam a szíjat a vállamon, így a puska a hátamon keresztben volt. Szabaddá vált mind két kezem, és nekiláttam a disznót a lábánál fogva húzni.

Az árok nagyon sáros csúszós volt. A lábam kicsúszott alólam a disznó meg tolt még egyet rajtam. Szépen, több fordulattal lebukfenceztem az árok aljára. A disznó meg mellém érkezett szõrén csúszva komótosan. Jót nevettek volna rajtam, ha videót készített volna valaki rólunk, amint a kis disznó és a "nagy disznó" a sárba hempereg. Persze engem nem a részegség vitt az árok aljára, hanem az a bizonyos gravitáció húzott, penderített. Gondolhatják, hogy nézett ki a puskám, a távcsövem, meg a csõre szerelt Kacsa lámpám a ruházatomat nem is említve.. Szerencsére egyik sem sérült meg, még jómagam sem. Viszont sokáig eltartott, amíg késõbb otthon letisztítottam róluk a sok iszapot, sarat. A csõben is volt sárdugó. Azt is el kellett távolítani. Egyébként végül mégis hívtam mobil telefonon segítséget. A hátra bukfencek megértettették velem, hogy a csúszós talajon nincs esélyem egyedül felhúzni a disznót a vízmosás aljáról.

Barátaim õzbakvadászatra hívtak. Szívesen mentem. Régi kapcsolat, barátság fûz hozzájuk. Impala lõszerrel felszerelkezve próbáltam szerencsét. Cserkelés közben megláttunk egy lõhetõ bakot. Egy tisztás szélén a bokrok elõtt állt, kb. 150 m távolságra lehetett. Elhangzott a tûzparancs. Tudtam, hogy puskám halálosan pontos. Nagyon nyugodt voltam, bíztam magamban. A lapocka középre céloztam, a csõbõl kiröppent az Impala lövedék – a bak pedig beröppent a bozótosba.

Barátaim egybehangzó véleménye az volt hogy nem találtam el. Nem láttak bejelzést. Ez a jó kis bak elment! Mivel én tudtam, hogy az Impala lövedék másként viselkedik, mint a hagyományos lövedékek, ezért én azt mondtam, nézzük csak meg. Érdemes volt, mert a bak azzal a lendülettel, amivel a bokorba ugrott, össze is esett. Tíz métert tehetett meg. Kísérõim egyike nyomban meg is jegyezte, barátom a ".300 Weatherby az nem hazudik".

Lehetõségem adódott még egy selejt bak kilövésére. Érezhetõen jó passzban voltam, mivel nem sokkal késõbb felfedeztünk egy másik lõhetõ selejt bakot. Jó 200 m-re legelészett a térdig érõ gabonában. Célzás, tüzelés. A bak felugrott, a lövést jól láthatóan bejelezte. Egy hosszú ám egyre lassuló halálvágtát produkált, majd térdre rogyott és összeesett. Blattlövést kapott, de mivel kissé ferdén állt, a lövés pillanatában a kimenti nyílás a másik oldali lapocka mögött volt. Ott hagyta el a lövedék a testet. Nem törte el mindkét lapockacsontot, ezért volt képes egy utolsót vágtázni. Az Impala lövedék tette a dolgát. Biztosan terítékre hozta a bakot, jellegzetes ki- és bemeneti nyílást hagyva maga után.

Az Impalával történt vadászataim során minden egyes lövéssel biztonságosan zsákmányoltam különféle vadakat kisebbtõl a nagyobbakig. Csak jót mondhatók róla. Hatásmechanizmusa teljesen más, mint a megszokott lövedékeké. Ne is várja senki ezért ugyanazt. Az Impala lövedék könnyebb, sokkal gyorsabb, kisebb a hátralökése a fegyvernek, nem roncsol brutálisan, mégis jelentõs sebet ejt, röppályája pedig rendkívül lapos.

Ugyanúgy jó helyre kell belõni vele, mint minden más lövedékkel. Így biztonsággal terítékre kerülhet vele a célba vett vad. Ki kell próbálni és kihasználni fantasztikus elõnyeit. Véleményem szerint hamarosan nõni fog az Impala töltényt használó magyar vadászok tábora is. Lehet 30-06-os fegyverrel is prímán õzezni, laposakat lõni. A nagyobb kaliberek sem rúgnak vissza és szintén jó röppályát tudnak elérni Impala lövedékkel.

Lesznek, akik majd megértik, hogy ez másféle lövedék, és szeretni fogják jó tulajdonságai miatt. Mások majd lefitymálják, és másban találják meg az igazit. Ez nem baj. Mindenki mást és mást szeret, favorizál. Egy biztos, én úgy gondolom, megértettem a tervezõjének a szándékát. Tisztelem egyedi, nagyszerû találmányáért. Nagyon sokféle maggal szerelt töltényt kipróbáltam már az elmúlt harminc évben. Állíthatom, hogy az Impala az általam használtak között a legjobbak kategóriába sorolható. A magam részérõl igyekszem mihamarabb a másik kedvenc, a .470 Nitro Express kaliberû puskámhoz is beszerezni és kipróbálni az Impala lövedékkel szerelt töltényt. Bátran ajánlom minden vadásznak, tegyék ugyanezt saját fegyvereik vonatkozásában. Az Impala megér egy próbát!

Zentai Béla

FORGALMAZÓK
Seeland Vadászáruház
1188 Budapest
Nagykõrösi út 24/A
Tel./fax: 291-8889

Z-Bolt Kft.
7900 Szigetvár
József Attila u. 51.
Tel./fax: (73)-344-200
Termékek