Z-BOLT Kft.
Szolgáltató és Sportcentrum
 
Dátum: 2019.12.12.
Menü
Kapcsolat
Z-Bolt Kft.
7900 Szigetvár, József Attila u. 51.
tel/fax 73/344-200
mobil 06-20/925-1579
z-bolt@t-online.hu
Zentai Béla Vadászfegyverek és Lőszerek című könyvéből / Cikkek-Írások / A környezetbarát lövedékekről másképpen látogatók: 5641  Nyomtatható

Magasles  2009 február VII. évfolyam 2. szám

A környezetbarát lövedékekről másképpen

( Vágatlan  eredeti verzió ami a szerkesztőségnek lett elküldve )

                            Környezetbarát lövedékek más szemszögből

A magasles 2008. december –VI. évfolyam 12. szám –  K.L. tollából olvastam egy cikket. Ebben a szerző arról tájékoztat,hogy  Németországban a brandenburgi országrészben betiltották a környezetbarát lövedékek használatát. Az indok, hogy ezek balesetveszélyesebbek, mint a hagyományos ólmos lövedékek. Nos ezt a magam részéről némi kétséggel fogadtam.. Alapozom ezt a kételyemet 30 éves vadászati tapasztalatomra. Az ezer darab feletti elejtett vad kilövéseimre ólmos és újabban ólommentes lövedékkel. Tudomásom szerint a vadászbalesetek nagy része hagyományos lövedékekkel történik. A nagy számok törvénye szerint is így van ez, mivel ezekből jóval több van forgalomban.

Két éve környezetbarát Impala  LS ( Light Solid ) lövedékkel szerelt lőszerrel vadászok, megjegyezve azt is, hogy igen eredményesen. A cikk kapcsán, írtam egy e-mailt az osztrák Impala cég  tulajdonosának .Megkérdeztem mi a véleménye erről a cikkről. Idéznem a válaszát :

A fenti állítás nem teljesen igaz,csak a brandenburgi Állami Erdészet –nél vannak jelenleg betiltva a lead-free lövedékek,  de 2006-2007 között ott is rendszeresen használták ezeket a lövedékeket, Véleményem szerint. egyes nagy gyártók állnak a háttérben és szándékosan igyekeznek a környezetbarát lövedékeket háttérbe szorítani,mivel ők nem rendelkeznek jól működő ilyen típusokkal csak a 50-100 éves technológiával gyártott  lövedékekkel tudják szerelni a lőszereiket. Ezért indítottak média kampányt a feljövőben lévő környezetbarát muníciók ellen. Míg a konvencionális lövedékekkel szinte hetente számolnak be valamiféle balesetről, addig például az Impalával még soha nem történt baleset. Az új Impala KO de különösen a KS , ami kimondottan olyan tervezésű, ami különösen hajtásokon sokkal biztonságosabb a hagyományos lövedékeknél. A . 308-as 5,8 g-os KS lövedéke 200 m-ig azonos teljesítményű, mint egy  a 8,4 g-os Impala LS lővedék ,de 200 m- en túl, az energiáját rohamosan elveszti szemben a hagyományos lövedékekkel. Például egy  11,7 grammos lövedék energiájának 500 m-en már csak egy negyede a KS energiája. Ezért 2009 ben a .308-as kaliberen kívül a biztonságos Impala KS sok más kaliberben is gyártásra kerül.

Senkinek sem kell aggódni, várják meg a mi válaszlépéseinket !

Nos ennyit erről . Magam is úgy  gondoltam ,hogy ez ügyben valami nem egészen kerek.. Kíváncsian várom, a „zöldek” mivel rukkolnak elő. Kár hogy idáig jutottunk., mert eddig békésen megfértek egymás mellett a jobbnál jobb hagyományos és az ólommentes lövedékek.

Ki-ki a maga kedvére válogathatott belőlük. Maga a vadász dönthette el melyiket favorizálja.

Nem kellene sem egyiket sem másikat lehúzni, mert van mindegyik között nagyon jó és hatásos lövedék. Valamint, mint például az Impala esetén van  az ólommentesek között is  még nagyobb biztonságra tervezett típus.

Hiába van egy kiváló ólmos lövedék, ha az azt használó vadász nem tartja be a szabályokat, mert akkor a hagyományos lövedékek is baleset okozói lehetnek.

 Az  Impalával  egyébként én nagyon elégedett vagyok. Eddig félszáz nagyvadat lőttem ilyen lövedékekkel és. 100%-os teljesítménnyel !

Az Impalával elejtett  vad húsa nincsen tele ólom szennyeződéssel. Volt szerencsém látni röntgenfelvételt hagyományos lövedékkel meglőtt vadakról. A felvételeken döbbenetesen látszik, a szétfröcskölt ólom,a vadhúsban,még a bemeneti nyílástól jóval távolabb is. Az idézett cikkben az ólommentesek hátránya ként említik a lövedékek irányváltoztatását. Hagyományos lövedéket használva előfordult már velem , hogy a 30-06-os ólmos lövedék levágódott a vaddisznó lapockájáról, de egy esetben egy kóbor kutyával is így jártam. A lövedék mindkét esetben gurulatot kapva más irányba fütyült tovább. A vadtestben az ólmos lövedékek is irányt tudnak változtatni, és más szögben hagyják el a testet, erre számtalan esetet tudnék felsorolni. Még egy számomra furcsa dolog van a cikkben a hátrafelé repülő Lead-free lövedékről. Ezzel riogatva a vadászokat.  Ezt a hatást kísérleti szintén el lehet érni ólmos lövedékekkel is, megfelelő szögben leadott lövésekkel az előre gondosan beállított céltárgyakkal. Leszólni a másikat, rossz hírét kelteni, nem hiszem,hogy ez a célravezető út. Mi vadászok sokfélék vagyunk és sokféle lőszer között szeretünk válogatni legyen az ólmos vagy  ólom mentes.

Tudomásul kell venni a jövő egyértelműen magával hozza, hogy  teret hódítanak az egyre jobb és jobb környezetbarát Lead-free lövedékek.

Ideig, óráig fékezhető, rohamos terjedésük, de az idő kerekét visszaforgatni nem lehet !  .

                                                                                 Zentai Béla

 

Termékek