Z-BOLT Kft.
Szolgáltató és Sportcentrum
 
Dátum: 2024.06.21.
Menü
Kapcsolat
Z-Bolt Kft.
7900 Szigetvár, József Attila u. 51.
tel/fax 73/344-200
mobil 06-20/925-1579
z-bolt@t-online.hu
Zentai Béla Vadászfegyverek és Lőszerek című könyvéből / Cikkek-Írások / Különféle golyós fegyverek és lőszerek a mindennapok gyakorlatában látogatók: 69208  Nyomtatható

Nimród Vadászújság 1995 október

Különféle golyós fegyverkaliberek és lőszerek a mindennapok

gyakorlatában

Elöljáróban el kell mondanom, hogy az alábbiakban leírtak közel húsz éves vadászati tapasztalataim eredményeit tükrözik. Cikkem elolvasása után ,tudom többen nem osztják majd véleményemet, de talán akadnak majd olyanok is akiknek hasznos gyakorlati információt nyújt írásom , és megfogadják tanácsaimat , vagy elgondolkodnak annak jogosságán. Elsősorban a kezdő vadásztársaknak ajánlom figyelmébe értekezésemet és azoknak, akik most vásárolnak golyós lőfegyvert, és ahhoz a legmegfelelőbb lőszert szeretnék kiválasztani.

Külön ki kell térnem arra is, hogy nem kívánok reklámozni, vagy leszólni egyetlen lőszergyártó céget sem. Kizárólag saját tapasztalataimat szeretném tényszerűen közzétenni, három általam használt különféle kaliberű golyós lőfegyver , és az azokhoz használatos lő- szerek vadászati célra történő felhasználásán keresztül.

Történelmi tényként említést kell tennem arról, hogy az elmúlt társadalmi rendszerben a golyós lőfegyverhez nehezen lehetett hozzájutni, a honvédelmi törvényben megszabott keretszám miatt. A kimondottan nagyvadas területeken vadászók sem kaptak ilyen fegyvert, csak akkor, ha éppen volt üresedés. Ellenkező esetben várni kényszerült az illető vadász míg valamelyik golyós fegyverrel rendelkező vadásztársa valamilyen oknál fogva kiesik (betegség, öregség, elhalálozás ) . A várva várt engedély kézhezvétele után a vadász kitörő örömmel indult beszerezni fegyverét, ami szintén nem is volt olyan egyszerű, hiszen voltak időszakok, mikor nem volt kellő számú fegyver, vagy éppen a hozzávaló lőszerre kellett várakozni. Szerencsére ma már más a helyzet nagy a választék, van fegyver, van lőszer és sok-sok vadászbolt kínálja termékeit.

Első golyós vadászfegyveremet akkor még mint bérkilövő vadásztársasági tag, én is hosszú várakozás és kérvényezések árán , Hauser Miklós barátom segítségével tudtam csak megvásárolni. Máig is hálás vagyok érte, hiszen ennek köszönhetően rengeteg vadászélménnyel lettem gazdagabb. A választásom akkor ,melybe Miklós barátom is némileg befolyásolt, egy 7 x 64-es kaliberű fegyverre esett. Csehszlovák Mauser volt 6 x 32-es távcsővel szerelve. Érdekesség képen megjegyzem az ára akkor céltávcsővel 11600 Ft volt. Mindketten a fegyverek és lőszerek elméleti ismerői voltunk, gyakorlati tapasztalat nélkül. A szakkönyveket oda vissza kívülről ismertük. Tisztában voltunk a torkolati és becsapódási sebességgel és energiával, a röppálya jellemző rasanz -al és még sok- sok elméleti ismerettel, amit úgy szívtunk magunkba, mint a szivacs a vizet.

Felvértezve így elméleti ismeretekkel a fegyverhez igyekeztem a szakirodalom által ajánlott legjobb lőszereket beszerezni , kerül amibe kerül . A nyugati lőszerek már akkor is 3- 4 szer drágábbak voltak ,mint például a csehszlovák lőszerek. Akkor úgy döntöttem, hogy RWS 10,5 g-os KS (Kegelspitze, tombak köpenyanyaggal) lőszert veszek ,mert rendkívül jókat olvastam a hatásáról az irodalomban. Kétoldali sokkhatás, gombásodás, nagy lövedék utankénti ener gia leadás szóval csupa jó dolog amiben bízhat a vadász. A gyakorlat számomra csalódást okozott mivel a sok jót csak részben vagy egyáltalán nem tapasztaltam. Számos vaddisznót és szarvast lőttem sok esetben nem volt kimeneteli nyílás ,nem ütötte át a vadat a lövedék. A sokkhatás az többször engem ért a várt teljesítmény elmaradása miatt, nem a vadat. Elkesere désemben elhatároztam ,hogy a 7x 64 -es kaliber 100 m-en legerősebb becsapódási energiáját produkáló lőszerére térek át.

Ez a lőszer az RWS 11,5 g-os Brenneke-Tig lőszere mely 865m/s os sebességgel indul és 100 m -en 3630 J (Joule ) energiát biztosít, szemben a KS 3316 J ,vagy a Csehszlovák 2629 J energiájával. A meglepetésem nem maradt el ,de ismét csak negatív irányt vett. Jól helyezett vállap lövésnél a lövedék sok esetben nem ütötte át a vad testét, míg kissé hátrébb helyezett lövés esetén szinte átszaladt a vadon ,nem jelzett be a vad ,nem érvényesült a stopp hatás, a lövedék nem adta le kellően az energiáját. Volt olyan esetem, hogy tökéletes vállap lövéssel meglőtt szarvas ünő 250 m-t ment el gyenge vért 100 m után találtunk, kimeneteli nyílás nem volt. Több disznót is lőttem szintén ugyan ez volt a tapasztalatom, nem jelezte a vad a lövést.

Érdekes esemény volt, mikor Pásztó József barátommal hajnali les vadászaton voltunk és én egy 70 kg körüli disznóra rálőttem. Természetesen az mit sem jelezve futott tovább egyenesen a barátom felé, akinek akkor még sörétes fegyvere volt. Ő kétszer lőtt, majd a disznó irányt váltva a les felé fordult ,amelyen én álltam és csak csodálkoztam, hogy még mindig fut, majd ismét céloztam és lőttem .A disznó még mindig tovább futott, és kb 30 m megtétele után összeesett. Zsigereléskor négy lövés nyomait fedeztük fel testében , minden lövésünk talált, méghozzá életfontosságú helyeken!

Elvárásaim , melyek a szakirodalmi leírásokra alapultak nem váltak be a gyakorlatban, ezért úgy döntöttem megválok a 7 x 64-es től és a többek által nagyvadra alkalmasabbnak tartott 30-06-os fegyvert választom. A csere megtörtént. Még mindig éltek bennem az elméleti dol- gok és kerestem a legmegfelelőbb lőszert a 30-06-oshoz. Meglepetésemre azt tapasztaltam, hogy a 30-06-os lőszerek esetében nincsen jelentős eltérés a nyugati RWS, Norma ,stb lősze- rek és a csehszlovák Sellier and Bellot cég által gyártottak között, csak árukban tértek el, de ott jelentősen. A becsapódási energia 100 m-en mindnél 3200-3300 J körül található . Felszereltem magamat ezért 11,7 g-os csehszlovák lőszerrel. Darabját 11 Ft-ért vásároltam !

A 30-06-os Springfeeld ,mely később a " Nagy Halál " becenevet kapta jól bevált. A csehszlovák lőszer számomra óriási meglepetést okozott ,méghozzá immáron pozitívan. A vele meglőtt vad a lövést azonnal erősen bejelzi a lövedék energiáját jól leadja, kiváló ölőereje van. A vele korrekten meglőtt vad 25-30 m-en belül elfekszik, vagy számtalan esetben tűzbe rogyik. A vad testét minden esetben ez sem üti át főleg nagytestű bikák és disznók vonatkozásában. Sok szarvast köztük zsigerelve 200-210-kg-ost ,sok agyarast köztük zsigerelve 200 kg-ost lőttem 30-06-os fegyverrel és Sellier and Bellot lőszerrel. Számomra

jobban bevált ,mint a 7 x 64- es ami talán őzes területeken lehet kedvező például egy 8 g-os lőszerrel ,melynek OBT-je 200 m.A szakirodalomban és egyes vadásztársaimnál mindig csodálattal néztem a magnum kalibereket és elhatároztam, hogy én is veszek magamnak egyet . Ezek 100 m-en 4500-4600 J becsapódási energiával bírnak, laposabb a röppályájuk. Így esett a választásom a 8 x 68 S kaliberre . Megvettem az első ilyen fegyveremet egy Voere Mausert , majd később lecseréltem ezt egy Steyr Mannlicher Luxus -ra. Kezdődött minden elölről meg kellett találnom az ideális lőszert a 8 X 68 S-hez ,mert magnum ide, magnum oda nem minden lőszerrel dolgoztak hatásosan. Először az RWS 14,5 g-os KS lőszert próbáltam ki. Nem adott kielégítő teljesítményt, bár a szakirodalom ebben az esetben is igen jó véleménnyel illette. A szarvasok nagy részét nem ütötte át vállap lövés esetén. Hatása szarvasra és nagytestű disznóra számomra semmivel sem tűnt jobbnak mint a 30-06-os . A szarvasok ugyan úgy 25-30 métert elfutottak. Lőttem borjút 12,1 g-os H-Mantel-lel , amely 70 m -t futott, lapockáján felrobbant a becsapódó lövedék , de nem volt mélységi hatása. Vadásztársam mikor meglátta azt kérdezte " mi történt ezzel aknára lépett ? ". Végül a Norma Nosler 13 g-os lőszernél kötöttem ki ,amely jól bevált.

Kisebb testű vadon őzön és süldőkön tapasztaltam a nagyobb erő hatását de, keményebb vadakon egyáltalán nem. Legnagyobb agyarasom ,egy 21 cm-es kan majdnem elveszett ,mert az átszaladó lövedék nem

expandált, nem gombásodott fel, és nem volt vérnyom sem, melyen elindulhattunk volna . A véletlennek köszönhetően lett meg. Hiába a nagy erő ha a lövedék nem megfelelő. A jó löve- dék nem hatolhat át még könnyű vad testén sem nagy energia leadás, deformálódás nélkül.

Hasonló szituációban például jobb lett volna a 30-06-os Sellier és Bellot lőszere, amely nagy valószínűséggel expandált volna komoly vérzést okozva. A fegyver és a lőszerek is drágák voltak ,és mivel nem tapasztaltam azt a hatást amiért áhi toztam rá gondoltam egyet és eladtam a 8 x 68 - ast. Visszatértem a 30 -06 - os kaliberhez, és az olcsó Sellier and Bellot lőszerekhez, melyekkel ma is eredményesen vadászom. Szerencsére kevés a sebzésem és az utóbbi két évben egyre több vadat tudok úgy elejteni, hogy nagyrészük tűzbe rogyik, beleértve a szarvasbikát és a nagyobb testű disznót is. Ezt annak tudom be, hogy igyekszem higgadtan, nyugodtan, ha kell hosszasabban célozni és a lapocka középtől enyhén előre és picit magasabbra helyezni a lövéseket. Kezdő vadászoknak és bizonytalanabb kezű lövőknek mégsem ajánlom kipróbálásra, viszont nyugodt lelkiismeret- tel ajánlhatom a biztos kezű jól lövő vadásztársak részére. A magnum szenvedélyem fellángolása óta jó néhány év telt el. Ha észszerűen belegondolok hány lövést adtam le azóta a 30-06-os fegyveremmel, és ezzel mennyi pénzt takarítottam meg, hiszen minden lövés minimum 4 szer drágább lett volna a 8x 68-assal,már nem is sajnálom, hogy lecseréltem, és főleg azért sem , mert azokban az években sem voltam eredményesebb. Nem hibázok többet ,és nem vész el több vadam !A magnum kaliberek vadra gyakorolt hatása nincs arányban a lőszerek árával, a fegyverek is drágábbak .Legfeljebb kuriózumként ,vagy vastagabb pénztárcával vadászóknak ajánlható, esetleg veszélyes nagytestű vadakra, vagy azoknak akik szeretnek 300-400 m-re lőni. A magam részéről a legtöbb nagyvadat 60-70 m-ről ejtettem el. Hosszú távú lövésekre a legritkábban van szükségem. Jártam Finnországban és Svédországban ahol a jávorszarvasra az egyik legközkedveltebb kaliber a 308-as Winchester, ( 7,62 x 51 ) melynek 100 m-en a becsapódási energiája 2700-3000 J . Ez valamivel alatta marad a 30-06-os nak . Véleményem szerint Magyarországon semmi sem indokolja a" magnum lázon" kívül a 7x64-es , a 308-as, a 30-06-os,a 8 x 57-es,vagy a 9,3 x 62-es-nél nagyobb erejű fegyverek használatát nagyvad vadászatára. A 30-06-os ölőereje rendkívül jó. Nem véletlen, hogy ajánlott kaliber az oroszlántól kezdve a jeges és grizzly medvére, tigrisre, jávorszarvasra vapitire olyan előkelő kaliberek társaságában, mint a 7mm-es Remington Magnum,a 300-as Weatherby Magnum, a 8x 68 S, vagy a 375 Holland and Holland Magnum. Ebben a kategóriában szerepel még a már említett 308-as és a 9,3x 62-es is.

Az olcsóbb Sellier és Bellot lőszerek jól beváltak nemcsak számomra, de baráti körömben is sokan csak ezzel vadásznak esküdve kiválóságára. Igaz megvan az új versenytárs a magyar MFS lőszer, melyet én is kipróbáltam és igen kedvező tapasztalatokat szereztem vele. Olcsóbb is, mivel nem terheli semmiféle rárakodó költség, és nagyon jó, remélhetőleg tartani tudják a minőségét és kedvező árát, sok örömet szerezve ezzel a hazai vadászoknak.

Magja kissé keményebb, erősebb ,a csövet kímélő tombak köpennyel és gyutaccsal szerelik. Hatása emlékeztet a 13 g-os finn Lapua Mega maggal szerelt lőszerre, melyet szintén kipróbáltam és rendkívül jónak találtam, de beszerzési gondok és ára miatt visszatértem az általunk " Saller Bélának " elkeresztelt Sellier and Bellot -ra. Sokan félnek ezek használatától mert elterjedt, hogy a csövet károsítja. Evvel kapcsolatban csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy az évek során több ezer lövést adtam le ilyen lőszerrel, fegyverem ennek ellenére még mindig nagyon pontos.

Igaz lövés után, ha nem felejtem el a csövet egyszerű kefével ki szoktam tisztítani. Hallottam olyan véleményt is ,hogy az SB. lőszer többször csütörtököt mondott, ezért nem szeretik. Szerencsére velem ilyen eset még nem történt meg ,de a barátom már járt így a neves, és drága Norma Nosler maggal szerelt lőszerrel.

Szintén csak a legjobbakat mondhatom el a ZKK 600-as fegyverekről ,melyből én eddig 3db-ot használtam .Még mindig viszonylag olcsón vásárolhatók meg. 1988 ban Amerikában jártam .Ott is ismerték, ezt a típust . Abban az időben egy ilyen fegyver a Gun Digest szerint 649 $ volt . Megbízhatónak és strapabírónak tartom, az árához képest nagyon jó fegyver .A csúcsot számomra ,mint fegyver a Steyr-Mannlicher Luxus jelentette. Rendki-

vüli kézhez állósága , kezelhetősége, finom elsütő szerkezete és ismétlőrendszere révén. Természetesen az ára többszöröse a fent említett fegyvernek.

Összegezve azt tanácsolom a kezdő golyós fegyver vásárlóknak, hogy ne feltétlenül a legdrágább fegyvert és a legnagyobb becsapódási energiával rendelkező lőszert vásárolják meg. Vegyék figyelembe fent leírt tapasztalataimat, használjanak lehetőleg egyféle típusú és márkájú lőszert ne cserélgessék azokat, mert mint ismertettem hatásuk nagyon eltérő lehet, még akkor is ha egyébként fegyverük közel ugyan oda hordja azokat. Rossz fényviszonyok között vagy holdvilágnál kis eltérés , néhány centiméter is oda vezethet, hogy elvész a vad, vagy után keresni kell. Célozzanak nyugodtan, kapkodás nélkül, várják meg még a vad keresztbe fordul, mert hiába a nagyobb kaliberű fegyver ha a lövés rossz helyre megy. Láttam 9,3-assal 19g-os lövedékkel gyomorba lőtt bikát ,mely soha sem lett volna meg, ha nincs kéznél Bőhm. István kiváló vérebe, amely kb 800 m-t vezetett bennünket és csak ez után találtunk kevéske vérnyomot . Tudok ellenkező esetről is mikor a 6,5 x 57-essel 8,5 g-os Sellier és Bellot lőszerrel meglőtt bika tűzbe rogyott. Érdekességképpen megemlíteném, hogy néhány évvel ezelőtt végeztünk egy kísérletsorozatot , melynek során egy 13 mm vastagságú acéllemezre leadott lövések hatását vizsgáltuk meg expanzív vadászlőszerek esetében.

A lövéseket 25 m-ről, speciális helyről adtuk le.

A kísérletben résztvevő kaliberek és lőszerek :
kaliber a lövedék kezdő sebessége lőszerek típusa eredmény
6,5 x 57 v0= 775 / 815 m/s 8,5g SB/ 10 g RWS nem ütötte át / átütötte
7 x 64 770 m/s 11,2 g SB átütötte
30-30 (7,62x52R) 671 m/s 11 g Remington nem ütötte át
30-06 825 m/s 11,7 g SB átütötte
30-06 /224 1244 m/s 3,6 g Remington átütötte
(7,62/5,7x63)
8 x 57 783 m/s 12,7 g SB átütötte
8 x 68 S 910 m/s 13 g Norma átütötte
9,3 x 62 740 m/s 19 g RWS átütötte


A kísérlet során mértük a gombásodás mértékét , amely az acéllemezen kis kráter formában jelentkezett. A legmeglepőbb eredményt számunkra a 30-06/ 224 adta, míg a leglátványo- sabbat a 9,3-as produkálta. Félelmetes dolog belegondolni, hogy még az expanzív lőszerek is képesek átverni mint a vajat az erős acéllemezt, kisebb és nagyobb kaliberekben egyaránt. Végszóként a legfontosabb dolognak tartom ,hogy minden vadász aki a vadra fegyvert emel, arra törekedjen ,hogy a lövése nyomán a felszabaduló roppant nagy energia, a vad testének olyan részére irányuljon, mely annak gyors, szenvedésmentes kimúlását okozza.

Így kovácsolódhat csak össze a szenvedély a humánummal, melyet úgy hívunk Vadásziasság.

Budapest 1995 Zentai Béla

Kiegészítés Hozzáfűzés

1995 óta már az alap és a magnum kaliberek terén jelentős mértékben, mondhatni merőben eltér az álláspontom, mint az látható lesz majd a későbbi írásaimban. A fentiekben elmondottakkal viszont sok esetben manapság is egyet értek. Az MFS lőszerek például az óta abszolúte bizonyítottak. Ma már sok vadásztársam tért át az MFS magyar lőszer rendszeres használatára. Köztük olyanok is, akik évente 30-40 disznót és sok szarvast lőnek. Elégedettek a teljesítményével, és csak ezt vásárolják 30-06-os fegyverükhöz.

Az előszóban említettem, hogy egy példát fogok bemutatni arra, hogyan lehet kulturált módon ütköztetni a véleményeket. Kovács László 1999 évben készült „ Tucatnyi Töltény „ című könyvében a 8x 68 S töltény kapcsán idéz a fenti cikkemből. Továbbá ismerteti Bozóki László eltérő véleményét is. Ütköztetve a kettőt szűri le a megállapítását, miszerint a vélemények alapján „ … jól mutatja a töltény – és minden nagy teljesítményű közepes speciális muníció – gyengéjét. Vagyis előnyei(k ) csakis prímán megtervezett, „ viselkedő „ lövedéktípusok használatával mutatkoznak, jönnek elő. „ Ezzel a véleménnyel maximálisan egyet tudok érteni. Bizony nagyon - nagyon fontos a jól megválasztott lövedék. A későbbiekben erre többször utalni fogok más cikkeimben is.

Termékek